● Leeromgeving

 • Zijn er docenten?

  Codam is een peer-to-peer leeromgeving, waar studenten leren van elkaar. Er zijn dus geen docenten. Er is wel educatieve staf die de omgeving optimaliseert om de studenten door het curriculum te begeleiden. Je leert en ontdekt zelf en samen met je medestudenten. Stap voor stap.

 • Wat houdt peer-to-peer leren in?

  Peer-to-peer leren is een leermethode waarbij studenten van elkaar leren en niet van een leraar. Je leert ook door zelf dingen uit te leggen aan je medestudenten.

 • Hoe is het curriculum opgebouwd?

  Codam’s curriculum is gebaseerd op dat van Ecole 42 in Parijs. Er zijn meer dan honderd projecten die worden aangeboden in een ‘boomstructuur’. Je kunt meerdere paden volgen om je de vele aspecten van het programmeren en IT eigen te maken.

 • Wie beoordeelt de kwaliteit van mijn projecten?

  Je medestudenten beoordelen de kwaliteit van je projecten op basis van een door Codam bepaalde schaal.

 • Is alles in het Engels? Ook het curriculum?

  Ja, de lesstof en het curriculum zijn in het Engels. Een deel van de staf spreekt wel Nederlands.

 • Organiseert de school activiteiten?

  Ja, heel veel! Codam nodigt regelmatig sprekers uit en organiseert hackathons zodat je in aanraking kunt komen met heel veel verschillende mensen met verscheidene achtergronden en uit verschillende disciplines.

● Curriculum

 • Wat houdt het curriculum in?

  Je begint met het leggen van een basis in de C programmeertaal, en optioneel webprogrammeren. Van daaruit begin je aan je eerste stage. Het curriculum omvat verder Object Oriented programming, Mobile programming, Functional programming, Web security, Reverse engineering, Malicious Code, Kernel programming, Network programming, Artificial intelligence, 3D programming en nog veel meer. Je rondt de opleiding af met een eindstage.

 • Zijn er meer scholen zoals Codam?

  Ja, heel veel! Naar aanleiding van het succes van de eerste codingopleiding Ecole 42 in Parijs, die werd verkozen tot ‘beste codingschool in 2017’, zijn er in allerlei steden zusterscholen opgezet: San Francisco (42), Brussel (Le 19), Kiev (Unit Factory), Lyon (Le 101), Boekarest (Academy+Plus) en Kaapstad (WeThinkCode_).

 • Hoe houden jullie het curriculum up-to-date?

  Het oorspronkelijke curriculum is opgezet in 2013 en wordt sindsdien voortdurend geüpdatet en aangepast met behulp van studenten, bedrijven en educatieve staf.

● Praktische informatie

 • Ontvang ik een diploma of certificaat wanneer ik klaar ben?

  Bij Codam ontvang je geen diploma of certificaat, maar dat is geen probleem! Bedrijven staan te springen om goede programmeurs aan te nemen en wij merken dat het hebben van een diploma of certificaat hier geen enkel verschil in maakt. Het enige wat belangrijk is, is wie jij bent, hoe je werkt en wat jij kunt. Je gaat een flink portfolio opbouwen in 3.5 jaar bij Codam. Dit portfolio presenteer je aan het bedrijf. De ervaring bij 42 (de school waar het lesprogramma van Codam op gebaseerd is, waar je ook geen diploma krijgt) is dat studenten al vroeg in hun studie meerdere aanbiedingen krijgen van bedrijven. Tot slot, stop je in de tech sector nooit met leren. Technologie innoveert continue, net zoals jij!

 • Hoef je helemaal geen lesgeld te betalen?

  Nee, het kost niets. Fantastisch toch? We brengen u niet op voor, tijdens of na uw studie. Deze school is gratis dankzij de financiering van Corinne Vigreux.

 • Hoe lang duurt het om de opleiding af te ronden?

  We geloven dat iedere student uniek is en dat iedereen dus op zijn of haar eigen tempo zou moeten kunnen leren. Het idee is dat de opleiding ongeveer 3,5 jaar duurt, afgezien van de eindstage. Sommige studenten zullen de opleiding binnen twee jaar kunnen afronden, andere zullen vijf jaar nodig hebben. Dat is allemaal prima. Het is geen race. Je bent hier om te leren, niet om een wedstrijd te winnen.

 • Waarom is de school 24 uur per dag open?

  We willen dat Codam zo beschikbaar mogelijk is voor studenten. Je kunt komen en gaan wanneer je maar wilt. Er is altijd vriendelijke securitystaf aanwezig; 24 uur per dag, 7 dagen per week.

 • Kan ik halverwege de opleiding stoppen? En kan ik dan nog terugkomen?

  Hoewel we het niet aanraden, kun je ieder moment met de opleiding stoppen. Wees je ervan bewust dat Codam een fulltime opleiding is die inzet vereist. Maar we begrijpen dat het leven soms anders loopt dan gepland en in plaats van de opleiding te verlaten, kun je dan altijd met een van onze stafleden praten om te kijken wat er mogelijk is. Mocht het tijdelijk onderbreken van de opleiding de beste optie zijn, dan kan dat. Je mag dan altijd terugkomen en verdergaan waar je gebleven was.

 • Is het mogelijk aan een van de partnerscholen te studeren?

  Vanzelfsprekend! Je hoeft je alleen maar aan te melden. Alle zusteropleidingen gebruiken hetzelfde curriculum en net als bij Codam hoef je geen lesgeld te betalen.

 • Kan ik Codam part-time doen? Kan ik werken naast Codam?

  De ervaring met studenten die Codam combineren met werk of een andere studie is dat het lastig is. Om de opleiding succesvol te doorlopen zul je een groot deel van je tijd op Codam door moeten brengen (meer dan zestig uur per week). Je kunt deze tijd wel volledig zelf indelen en sommige studenten doen dat met succes. Maar voor het merendeel is het toch wel iets teveel van het goede.

 • Kan ik een visum aanvragen als ik bij Codam studeer?

  Helaas kunnen we niet helpen met het verkrijgen van een studentenvisum. Je kunt niet studeren aan Codam als je niet in Nederland mag verblijven. Je kunt je wel aanmelden bij een van onze partnerscholen die wel een studentenvisum kunnen verzorgen (zoals 42 in Parijs), of in een land waar je wel mag studeren.

● Arbeidsmarkt

 • Breng je je leven door achter een computer als je een Codam diploma hebt?

  Zou je dat willen? Dan is dat zeker mogelijk! Maar het is waarschijnlijker dat je met je nieuwe vaardigheden en interesses andere banen vindt binnen de digitale sector. Zijn er tegenwoordig überhaupt nog bedrijven of organisaties die niet te maken hebben met digitale transformatie?

 • Bij wat voor soort bedrijven kan ik solliciteren?

  Te veel om op te noemen: van grote internationale techbedrijven tot startups en alles ertussenin. En waarom niet je eigen bedrijf beginnen?

 • Hoe denkt Codam mij voor te bereiden op een loopbaan in de techindustrie?

  Codam leert je een nieuwe manier van leren. Codam vertelt je niet simpelweg hoe je een bepaald probleem moet oplossen. Als je Codam hebt afgerond kun je complexe problemen aan. We beperken je niet door je te dwingen met een specifieke technologie te werken. Je bent hierdoor in staat gedurende je hele loopbaan relevante vaardigheden te blijven ontwikkelen.

 • Zijn mijn kansen op een baan anders als ik na twee jaar stop (level12) dan als ik de opleiding helemaal doorloop (level 21)?

  Ja. Level 21 studenten zijn programmers van het allerhoogste niveau. Zij komen in aanmerking voor topposities met grote verantwoordelijkheden en bij de meest vooraanstaande softwarebedrijven.

 • Wat voor soort banen kan ik krijgen als ik Codam heb afgerond?

  Het afronden van de opleiding geeft je toegang tot de meest uiteenlopende banen in de digitale wereld, zowel bestaande functies als functies die nu nog uitgevonden moeten worden. Zoek maar eens op ‘digital world jobs’ en zie wat er allemaal mogelijk is!

 • Helpt Codam me bij het vinden van een stage?

  Het vinden van de twee stageplekken die nodig zijn voor het afronden van de opleiding is een cruciaal onderdeel van je leerproces. Codam leert je kennis te vergaren, zelfvertrouwen op te bouwen en geeft je toegang tot de professionele wereld door het organiseren van conferenties, hackathons en workshops. Maar uiteindelijk is het aan jou om contact te leggen en de uitdaging aan te gaan.

● De selectie piscine

 • Waarom heet de selectiemaand "Piscine"?

  Het woord ‘piscine’ betekent zwembad in het Frans. We willen daarmee zeggen dat iedereen simpelweg in het water moet springen om zo spelenderwijs te leren ‘zwemmen’. Tijdens de ‘Piscine’ word je met de andere studenten ondergedompeld in de wereld van coding en leer je samen op een ontspannen manier programmeren.

 • Wat als ik de ‘Selection Piscine’ niet haal? Mag ik het nog een keer proberen?

  Als je de Piscine niet haalt, betekent dat waarschijnlijk dat Codam toch niet jouw ding is. De Piscine is zo ontworpen dat zowel jij als Codam kan valideren of dit educatiemodel bij jou past. Wij adviseren dan ook om naar een ander educatiemodel te kijken. Dit is echt niet de enige manier om te leren programmeren!

 • Ik vind de online test heel moeilijk en abstract. Is dat normaal?

  Ja, dat is volkomen normaal. Dus gauw weer aan de slag!

 • Wat is de ‘Selection Piscine’?

  De ‘Selection Piscine’, of kortweg Piscine is een proefperiode van vier weken. Tijdens de Piscine maak je kennis met de basis van het programmeren. Er zijn geen toelatingseisen. Het is een intensieve periode en je zult er echt voor moeten gaan. Verwacht geen rustige weekends… Er is geen maximaal aantal beschikbare plaatsen. Iedereen kan worden geselecteerd en je hoeft dus niet te concurreren met anderen.

 • Hoe lang duurt de online test gemiddeld?

  Twee uur.

● Voorwaarden

 • Wat moet ik doen om aangenomen te worden?

  Meld je aan op apply.codam.nl! Zodra je je hebt aangemeld word je gevraagd een online test te doen die ongeveer twee uur in beslag neemt. Als je die haalt is er nog een laatste uitdaging: de ‘Selection Piscine’.

 • Moet ik goed zijn in wiskunde?

  Nee dat is niet nodig! Je bent welkom of je nou goed bent in wiskunde of niet.

 • Heb ik eerdere programmeerervaring nodig?

  Nee, dat is absoluut niet nodig!

 • Wat voor soort vaardigheden heb ik nodig om te slagen?

  Je hebt aanpassingsvermogen, proactiviteit, nieuwsgierigheid en creativiteit nodig. En je moet uitdagingen aandurven en goed kunnen samenwerken.

● Financiën

 • Geen collegegeld betalen? Huh?

  Onze missie is dat iedereen, onafhankelijk van opleiding, economische achtergrond of financiële draagkracht, een eerlijke kans krijgt om te leren en ontwikkelen. Geld mag niet in de weg staan van het volgen van je passie bij Codam!

 • Waar haalt Codam dan het geld vandaan?

  Codam wordt gefinancierd vanuit de stichting van Corinne Vigreux, onderneemster en mede-oprichtster van TomTom. Met de stichting zet ze zich in voor onderwijs, sociale mobiliteit en inclusiviteit.

 • Welke financiële ondersteuning kan Codam verder bieden?

  Heb jij specifieke financiële ondersteuning nodig? Wij kunnen je ondersteunen bij bijvoorbeeld huisvesting, reiskosten vergoeding en mogelijkheid tot een lening. Lees de rest om te zien hoe je je kunt aanmelden.

 • Waar vind ik een plek om te slapen gedurende de Selectie Piscine?

  Moet jij bijvoorbeeld dagelijks vanuit Maastricht of Friesland naar Amsterdam reizen tijdens de Selectie Piscine en kun je geen plek vinden in Amsterdam om te slapen? We proberen je te helpen! Tijdens de Piscine hebben we een aantal slaapplaatsen beschikbaar. Wil je hier aanspraak op doen? Stuur een mail met motivatie naar assistance@codam.nl. Dit kan tot twee weken voor de start van de Piscine!

 • Hoe betaal ik voor de reiskosten gedurende de Selectie Piscine?

  Kom je bijvoorbeeld dagelijks vanuit Haarlem, Utrecht of Rotterdam? Codam kan je helpen met je eigen OV-chipkaart. Wij nemen de kosten op ons. Indien je hier gebruik van wil maken, kun je een mail sturen met motivatie naar assistance@codam.nl. Dit kan tot twee weken voor de start van de piscine.

 • Hoe kan ik mij aanmelden voor een studenten lening?

  Wanneer je de Selectie Piscine succesvol hebt afgerond, kun je een lening aanvragen. De lening krijg je maandelijks en kun je gebruiken naar wens. Wij raden je aan om het te gebruiken voor een huis, bed en eten ;-) De lening is beschikbaar vanaf de start van het curriculum (januari 2019). Meer info volgt nog!

 • Waar vind ik een plek om te wonen als ik in januari mag starten met het curriculum?

  Codam stelt een aantal studentenwoningen in Amsterdam ter beschikking. Deze zijn bedoeld voor studenten buiten Amsterdam of studenten die om een andere reden niet beschikken over passende woonruimte. De woningen zijn beschikbaar vanaf de start van het curriculum (januari 2019). Meer info volgt nog!