Ik wil je graag informeren over een project waar ik aan werk: Codam, een programmeeropleiding in hartje Amsterdam. Codam biedt een revolutionaire manier van leren en een curriculum van wereldniveau. En dat ook nog eens zonder zelf je collegegeld te hoeven betalen! Het is een school die alles is behalve een school en die je de vaardigheden en de mindset geven voor de 21e eeuw. Met recht een frisse wind!

Tien jaar geleden heb ik stichting Sofronie opgericht, die zich richt op educatie, social mobility en inclusiviteit. Ik heb altijd veel passie gehad voor innovatie en technologie en wil graag dat jongeren, onafhankelijk van hun opleiding, economische achtergrond of financiële draagkracht, een betere kans krijgen om het beste te halen uit hun potentieel.

Als ondernemer in de techsector ben ik me als geen ander bewust van het tekort aan goede softwareontwikkelaars en digitale leiders. We hebben niet alleen jonge mensen nodig met de juiste vaardigheden, maar vooral ook mensen met de juiste mindset, drive en creativiteit. Door het trainen van jongeren uit de omgeving van Amsterdam voor lokale banen, maakt Codam het makkelijker voor mensen om hun loopbaan in de techsector goed te beginnen en zo deel uit te maken van de huidige economische bloei in de regio.

Ik ben Codam begonnen na een ontmoeting met Xavier Niel, een Franse ondernemer die een baanbrekende en vooruitstrevende programmeerschool was begonnen: 42. Ik was zeer onder de indruk van het idee en van de resultaten die hij boekte. De studenten van de school ontwikkelen de juiste ‘soft skills’ om goed te kunnen functioneren in de techindustrie en krijgen daardoor van verschillende kanten banen aangeboden. Ik wilde Xavier’s benadering ook hier introduceren en besloot een programmeerschool te beginnen in Amsterdam, gebaseerd op dezelfde beginselen en ethos. Het zal geen verrassing zijn dat Codam een zeer vrouwvriendelijke omgeving wordt.

Met een maximum aantal van 600 studenten, zal Codam geen leraren hebben, 365 dagen per jaar 24/7 open zijn, en een modern, voortdurend bijgewerkt curriculum aanbieden. Studenten hoeven geen vooropleiding of programmeerervaring te hebben. Ze moeten beschikken over wilskracht, gedrevenheid, doorzettingsvermogen en belangstelling voor het oplossen van problemen en voor technologie. Het studieprogramma duurt gemiddeld 3,5 jaar en bevat twee intensieve bedrijfsstages.

Van begin af aan heeft de Gemeente Amsterdam dit idee gesteund en we zijn erg blij dat we een thuisbasis hebben gevonden op het Marineterrein, een iconische locatie dicht bij enkele van Europa's meest succesvolle techbedrijven.