Er is een groot tekort aan software engineers. In heel Europa zijn ongeveer 500.000 mensen nodig en in Nederland in het bijzonder worden 55.000 IT’ers gezocht. Het huidige onderwijs is niet in staat om voldoende mensen op te leiden om deze posities te vullen. Er komen maar een aantal duizend mensen via het traditionele onderwijs in een tech baan terecht, lang niet genoeg.

Tegelijkertijd is er een groot onbenut potentieel van mensen die denken dat programmeren niet voor hen is, niet passen in het traditionele onderwijssysteem of een opleiding niet kunnen veroorloven. Juist voor hen is Codam opgericht. We bieden toegankelijk onderwijs en bereiken daarmee mensen die eerder niet aan programmeren hebben gedacht of voor wie een programmeeropleiding eerder onbereikbaar was.

Codam rust mensen uit met de juiste vaardigheden en kennis om positief bij te dragen aan de wereld van morgen. We zijn overtuigd dat met toegankelijk en innovatief onderwijs we het tekort aan software engineers kunnen terugbrengen en kunnen bijdragen aan het realiseren van meer diverse en inclusieve tech sector.

Facts & figures

* Het aandeel vrouwen in reguliere computer science opleidingen is 10% (VHTO)

Innovatief onderwijs
1563192022 icon innovative curriculum

Hoogstaand curriculum

Codam biedt een uniek curriculum dat met zorg is ontwikkeld door onderwijsprofessionals in nauwe samenwerking met het bedrijfsleven. Het curriculum omvat honderden projecten en is zo opgebouwd dat studenten relevant blijven in een snel veranderende wereld.

1571907242 accessibilityicon

Toegankelijk

Het staat voorop dat Codam voor iedereen toegankelijk is. Het draait om talent, de wil om te leren en doorzettingsvermogen. We kijken niet naar het verleden, diploma’s of eerdere ervaring. De wijze waarop de opleiding is opgebouwd is niet vergelijkbaar met MBO, HBO of WO zoals we dat in Nederland kennen, we pakken het anders aan.

1571906374 internships icon

Aansluiting op de arbeidsmarkt

We leren studenten programmeren maar nog belangrijker is dat we hen leren om te leren. Studenten ontwikkelen vaardigheden om nieuwsgierig te zijn, relevant te blijven en bouwen het vertrouwen op waarmee zij elke uitdaging aan kunnen pakken. Uiteindelijk komen studenten overal terecht, in verschillende sectoren en bedrijven.

over ons
Founder Corinne Vigreux

In 2018 heb ik Codam opgericht. Het is een school die alles is behalve een school en die je de vaardigheden en de mindset geven voor de toekomst. Vandaag de dag draait alles om technologie, en ik vind dat we gezamenlijk een verantwoordelijk hebben om jongeren hierop voor te bereiden en hen digitaal vaardig te maken. Niet alleen geprivilegieerde jongeren, maar alle jongeren.

Tien jaar geleden heb ik stichting Sofronie opgericht, die zich richt op educatie, social mobility en inclusiviteit. Ik heb altijd veel passie gehad voor innovatie en technologie en wil graag dat jongeren, onafhankelijk van hun opleiding, economische achtergrond of financiële draagkracht, een betere kans krijgen om het beste te halen uit hun potentieel.

Als ondernemer in de techsector ben ik me als geen ander bewust van het tekort aan goede software engineers en digitale leiders. We hebben niet alleen mensen nodig met de juiste vaardigheden, maar vooral mensen met de juiste mindset, drive en creativiteit. Door het trainen van lokale talenten voor lokale banen, maakt Codam het makkelijker voor mensen om hun loopbaan in de techsector goed te beginnen en zo deel uit te maken van de economische bloei in de regio.

Ik ben Codam begonnen na een ontmoeting met Xavier Niel, een Franse ondernemer die een baanbrekende en vooruitstrevende programmeerschool was begonnen: 42. Ik was zeer onder de indruk van het idee en van de resultaten die hij boekte. De studenten van de school ontwikkelen de juiste ‘soft skills’ om goed te kunnen functioneren in de techindustrie en krijgen daardoor van verschillende kanten banen aangeboden. Ik wilde Xavier’s benadering ook hier introduceren en besloot een programmeerschool te beginnen in Amsterdam, gebaseerd op dezelfde beginselen en ethos. Het zal geen verrassing zijn dat Codam een zeer vrouwvriendelijke omgeving wordt.

1571906377 support students icon

Steun de studenten


Codam past niet in één van de drie traditionele hokjes van het MBO/HBO/WO-onderwijs. Dit heeft tot gevolg dat studenten geen toegang hebben tot bijvoorbeeld studiefinanciering, ov-reisproduct, en/of studentenhuisvesting. Je kan onze studenten helpen door aandacht te vragen voor erkenning van innovatieve onderwijsconcepten en zo te zorgen dat studenten dezelfde rechten verkrijgen als andere studenten.
Lees hier de studenten oproep!
Lees hier Codam's position paper!


over ons
Gebaseerd
op 42

42 is opgericht in 2013 in Parijs en telt ondertussen meer dan duizenden studenten en alumni. Het curriculum is ontwikkeld door onderwijsprofessionals die na jaren werkzaam te zijn geweest bij gerenommeerde Franse computer science instellingen geloofden dat het ook anders kon.

Sindsdien is 42 uitgegroeid tot een internationaal netwerk van programmeeropleidingen, met meer dan 31 campussen wereldwijd en 10.000 studenten die na afloop van de opleiding gegarandeerd zijn van een baan.


Ontdek het 42 network