29 apr Code Golf bij IMC, met een studentblik
Door Peter Molnar
Het deelnemen aan het Code Golf-event, georganiseerd door Codam en IMC, was zowel ongelooflijk leuk als intellectueel stimulerend. Het bood me een unieke kans om creatief problemen op te lossen en tegelijkertijd in de meest obscure en ingewikkelde details van verschillende programmeertalen te duiken. Het event combineerde technische uitdagingen, samenwerking en netwerken, kortom, een avond die zeer goed besteed was.

Wat is Code Golf?
Voor degenen die niet bekend zijn met code golf: het doel is om programmeerproblemen op te lossen met zo min mogelijk tekens. Dit resulteert vaak in zeer obscure—en soms ronduit onleesbare—code, waardoor deelnemers buiten de gebaande paden moeten denken en taalfuncties moeten verkennen die zelden voorkomen in projecten uit de praktijk.
De uitdaging
Bij het evenement bestond elk team uit Codam-studenten en IMC-trainees. We kregen een probleem voorgelegd, hadden een uur om de meest beknopte oplossing mogelijk te bedenken en presenteerden daarna onze ideeën. Het samenwerken met de trainees was bijzonder lonend; ondanks onze verschillende achtergronden was het geweldig om te zien dat we allemaal dezelfde taal spraken— letterlijk, maar ook wat betreft ons gedeelde begrip van code.
Het tempo lag hoog, het was een beetje chaotisch, ontzettend leuk en ik heb een hoop Python-trucs opgepikt die ik nog nooit eerder had gebruikt.
Het was fascinerend om te zien hoe de verschillende teams de uitdagingen aanpakten en elk overbodig karakter elimineerden. Sommige oplossingen waren elegant kort, terwijl andere ingewikkeld maar technisch geldig waren, waarbij vaak obscure eigenaardigheden van de programmeertaal werden getoond.

Hoe een mede-student het heeft ervaren
Michelle, een andere Codam-deelnemer, deelde enthousiast haar ervaring: “Het was mijn eerste keer dat ik puzzels in Python oploste en deelnam aan een Code Golf-uitdaging. Alles werd grondig uitgelegd door de senior ontwikkelaars die de uitdagingen beoordeelden. Samen pakten we een probleem aan dat op het eerste gezicht eenvoudig leek, maar de eigenlijke uitdaging was om de kortst mogelijke oplossing te schrijven. Het tempo lag hoog, het was een beetje chaotisch, ontzettend leuk en ik heb een hoop Python-trucs opgepikt die ik nog nooit eerder had gebruikt. We hebben trouwens gewonnen!”
Ze voegde eraan toe: “Naast de technische uitdaging was het inspirerend om samen te werken met mensen die al in de industrie werkzaam zijn en de kans te hebben om met hen te sparren.”
Voorbij de code
Een van de beste aspecten van het event was de mogelijkheid om programmeertalen te bespreken op een manier die zowel technisch als luchtig was. Het was verfrissend om even weg te stappen van het schrijven van nette, productiewaardige code en in plaats daarvan de chaotische schoonheid van gecomprimeerde, vaak absurd ogende oplossingen te omarmen.
We sloten de avond af met drankjes en pizza, wat de perfecte setting bood om te netwerken met IMC-medewerkers en andere deelnemers. Ik had de kans om te praten met software- en data-engineers, evenals andere professionals van IMC, waarbij ik inzicht kreeg in hun ervaringen en het raakvlak tussen technologie en financiën. Het was inspirerend om te horen welke rol software speelt in hun werk en om een glimp op te vangen van de cultuur bij IMC.
Tenslotte
Het Code Golf-evenement was een fantastische mix van intellectuele uitdaging, technische verkenning en sociale betrokkenheid. Het was een avond die me herinnerde aan de pure vreugde van programmeren—niet alleen als een hulpmiddel om software te bouwen, maar als een creatieve en speelse onderneming. Ik ben dankbaar dat Codam en IMC dit hebben georganiseerd en ik kijk uit naar meer evenementen zoals dit in de toekomst.